SCHETS JOUW IDEALE CARRIERE PAD

Op mijn 5de wou ik ballerina worden, vanaf mijn 10de was ik er rotsvast van overtuigd dat ik zangeres zou worden en op mijn 15de wist ik zeker dat ik een geboren psycholoog was. Vol overtuiging stapte ik naar de universiteit in Leuven waar later bleek dat het studentenleven mij beter lag dan het studeren zelf (ik ben vast niet de enige).   

Ik ben nu 25 en een ding is zeker, ik beantwoord deze vraag niet meer met die heerlijke kindse zelfzekerheid. Ik heb tientallen mogelijke “droomjobs” en geen duidelijke top 3.  

Een andere leuke vraag “Waar zie jij jezelf in 5 jaar?”, ik word er eerlijk gezegd soms nerveus van. Toch kan ik vaak nog wel een antwoord vormen. De vraag “Hoe denk je daar te komen?” is in mijn ogen interessanter maar ook complexer en wordt (misschien juist daarom) zelden gesteld.   

En hoe doe je dat nu, uitzoeken welke weg je het best bewandelt om bij je droomlocatie uit te komen?  

Ik ben zeker geen expert maar ik heb mijn best gedaan om hieronder een aantal tips te verzamelen die je hopelijk helpen om je carrière pad alvast ruw te schetsen.  

  • Schrijf het van je af, de algemene brede lijnen, maar ook in detail. Welke kenmerken heeft jouw droom job? Welke zeker niet? Hoe ziet de organisatie waarin je aan de slag wil eruit? Hiërarchisch/vlak, een grote corporate/een startup…? Schrijf het op, hou het bij, neem het nu en dan terug vast en revalueer waar nodig. Wanneer je dromen neerschrijft worden ze net iets tastbaarder en dus ook eerder haalbaar!  
  • Ken jezelf, je eigen sterktes en werkpunten, waar krijg jij energie van en waar hou je echt niet van. Op het internet vind je oneindig veel testen die je helpen om deze in kaart te brengen. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om de mensen in je nabije omgeving te vragen naar jouw talenten en uitdagingen, zij halen soms zaken aan waar je zelf niet aan zou denken. Ga dan na in welke functies je deze optimaal kan inzetten.   
  • Wees realistisch. Als jouw droom job brandweerman/vrouw is maar je hebt een panische angst voor vuur dan gaat dat waarschijnlijk niet de beste keuze zijn. Sta stil bij wat je zo aanspreekt in die job en ga op zoek naar andere jobs waarbij je niet in aanraking komt met vuur.  
  • Blijf leren en verruim je blik. Er bestaan momenteel zo veel manieren om gratis bij te leren, maak er gebruik van! Wie weet kom je iets nieuws tegen waar je erg goed in bent en/of dat je enorm graag doet.  
  • LinkedIn als inspiratie: wie heeft jouw droom job? Bekijk het pad dat zij bewandeld hebben. Bij welke rol zijn zij gestart om uit te komen in hun huidige functie?  
  • Wees nieuwsgierig, ga met mensen praten en vraag naar hun ervaringen. Je kan nooit zelf alle mogelijke functies proberen dus gebruik je netwerk om informatie te verzamelen. Op deze manier kan je toch een beeld vormen over hoe het zou zijn om een bepaalde job te hebben, hoe het is om in bepaalde sectoren te werken en misschien zelfs hoe het is om voor een bepaalde werkgever te werken.    
  • Loopbaan coaching: wordt al dat reflecteren je te veel, heb je nog geen duidelijk droom rol voor ogen? Geen probleem, er bestaat een ruim aanbod aan loopbaanbegeleiding waarin je met de hulp van een expert actief op zoek kan gaan. Meer info hierover vind je op https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding .

Durf en don’t overthink! Dit is de belangrijkste tip. Nu en dan verschijnt er een onverwachte kans op je pad, wees dan niet bang om deze met beide handen te grijpen ook al past deze niet 100% in jouw uitgestippelde route.  

Ik hoop dat deze tips je alvast op weg helpen. Zijn er nog zaken waar je aan denkt? Wat heeft jou geholpen in je loopbaan? Ik hoor het graag! 

Deel deze blog op :

Gerelateerde berichten

De kracht van rekruteringsbureau M18: onze mensgerichte aanpak

Het juiste personeel aanwerven met de hulp van M18

Wil je het nieuwste rechtstreeks in je inbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele kans!​