TIPS VOOR NEDERLANDSE BEDRIJVEN DIE IN BELGIË WILLEN AANWERVEN

Bij M18 Executive Search werken we vaak samen met Nederlandse bedrijven die in België mensen willen aanwerven. En als Nederlandse met meer dan 20 jaar ervaring op de Belgische rekruteringsmarkt begrijp ik hun vragen en bezorgdheden als geen ander. 

Omdat we ondertussen al veel Nederlandse bedrijven hebben kunnen adviseren vond ik dat het tijd werd om deze ervaringen met een groter publiek te delen, namelijk met u!

Dus hier zijn onze 7 tips & tricks waarmee elk Nederlands bedrijf dat ‘Belgium Virgin’ is rekening dient te houden bij het aanwerven van personeel in België:

1) Babylonische spraakverwarring

  • Men denkt meestal dat het Vlaams en Nederlands dezelfde taal zijn, maar dat klopt niet. Belgen/Vlamingen en Nederlanders kunnen elkaar meestal begrijpen, maar er zijn veel meer verschillen dan men op eerste zicht denkt. Niet alleen wat het accent/dialect betreft, maar ook het woordengebruik en de zinsbouw zijn anders;    
  • De gemiddelde Vlaamse/Belgische persoon is bescheidener en diplomatischer in zijn/haar manier van communiceren terwijl een gemiddelde Nederlander op stevigere en directere manier communiceert. De meeste Belgen zijn dus minder expliciet en zullen niet altijd meteen zeggen waar het op staat.

Tip 1 Luister en observeer uw Belgische kandidaat goed tijdens het interview voordat u begint met de job te “verkopen”. En eens de geselecteerde kandidaat is gestart, sta dan open voor zijn/haar mening op de Belgische markt en mentaliteit in plaats van de Nederlandse visie op te leggen (geloof me, ik heb dit ook moeten leren,…).

2) Regionale verschillen

  • België is verdeeld in 3 regio’s: Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) en Wallonië (en daarnaast is er ook nog de Duitstalige gemeenschap). Er is een groot verschil in mentaliteit en taalgebruik tussen deze regio’s. Dit betekent dat wanneer u met uw bedrijf op de Belgische markt start, u moet weten welke regio het belangrijkst is om op basis daarvan te rekruteren. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar iemand die alleen in Vlaanderen zal werken, zoek dan naar een kandidaat die vloeiend Vlaams spreekt. Kiest u er echter voor om de hele Belgische markt te bewerken, dan is tweetaligheid (Vlaams-Frans) een vereiste.    
  • Zelfs binnen Vlaanderen zijn er grote verschillen tussen de provincies. West-Vlamingen zijn bijvoorbeeld ondernemers, maar kunnen als meer gesloten worden beschouwd door personen uit andere provincies. Antwerpenaren komen direct en zelfverzekerd over, Limburgenaren beschouwt men als zeer vriendelijk en gemakkelijk in de omgang,… Ik raad u aan met deze verschillen rekening te houden bij het kiezen van een specifieke locatie voor uw Belgische vestiging. Nogmaals, deze persoonlijkheidsverschillen zijn subtiel, maar kunnen een verschil maken.

Tip 2 Wees zeer bewust van de ‘cultural fit’ binnen uw team. En als u verkopers aanwerft, zorg er dan voor dat u ‘locals’ uit de specifieke regio neemt.

3) Mobiliteit / flexibiliteit

  • België is een echt transitland waardoor de wegen overvol zijn en files (helaas) de norm. Daarom wil de gemiddelde Belg niet te ver van het werk wonen. Vandaar dat we bij M18 Executive Search, voordat we een kandidaat benaderen, zijn/haar woonplaats checken. De kans is klein dat iemand 2-3 uur per dag in de auto wilt doorbrengen (tenzij er enkele dagen per week thuis gewerkt mag worden).    
  • Onder de kerktoren’ is een bekende uitdrukking in België. De meeste Belgen zijn gehecht aan het dorp of de stad waar ze geboren en getogen zijn. Hun familie en vrienden wonen er nog  steeds, en zo houden ze hun sociaal leven op pijl. En ook is dergelijk sociaal vangnet handig voor koppels met (jonge) kinderen. Vandaar dat meesten niet willen verhuizen voor hun werk.

Tip 3 Kies de juiste locatie wanneer u zich met uw bedrijf in België vestigt. Hou niet enkel rekening met de regio, maar ook met de bereikbaarheid (d.w.z. dicht bij treinstation,…). En geef uw werknemers flexibele uren en thuiswerkfaciliteiten. Weet dat de meeste liever van baan veranderen dan verhuizen.

4) Overheidssysteem

  • België heeft een federale overheid die bepaalde zaken op nationaal niveau organiseert. Deze regering wordt geleid door de ‘premier’. De meeste bedrijfsbelastingen zijn bijvoorbeeld op nationaal niveau geregeld. Er zijn op dat gebied weinig verschillen per regio.    
  • Naast de federale overheid hebben elk van de 3 gewesten een eigen regering die ieder hun eigen kabinet en minister-president hebben. Werkgelegenheid wordt bijvoorbeeld regionaal  georganiseerd en daarom verschilt de sociale wetgeving per regio. Elke regio heeft dan ook een eigen dienst voor arbeidsvoorziening: VDAB in Vlaanderen, FOREM in Wallonië en ACTIRIS in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Tip 4 Voordat u uw bedrijf vestigt, informeert u zich beter goed over de voor- en nadelen van elk van de regio’s, en maakt u daarna gebruik van de relevante diensten voor arbeidsvoorziening.

5) Salarispakket

  • Hoge inkomstenbelastingen resulteren in hoge loonkosten: België heeft één van de hoogste loonkosten in Europa. Dit is deels te wijten aan de steile progressiviteitscurve waardoor zelfs mensen met een relatief bescheiden salaris snel het niveau van 50% belasting op inkomsten bereiken. De federale overheid heeft de afgelopen jaren een aantal maatregelen genomen om het nettoloon te verhogen en de lasten op arbeid te verminderen, maar België blijft nog steeds relatief hoge arbeidskosten houden.    
  • Complexiteit: vanwege de hoge inkomstenbelastingen heeft de Belgische overheid veel extra voordelen gecreëerd voor werknemers die niet aan 50% worden belast. Er zijn dus meerdere voordelen en deze verschillen met die in Nederland.

Tip 5 U kunt zich best goed op voorhand laten informeren door uw (Belgische) accountant/ belastingadviseur. Werk met een sociaal secretariaat dat u kan helpen bij uw payroll beheer.

6) Parttime werken

  • Parttime werken is nog lang niet zo ingeburgerd in België als in Nederland, waar zowel mannen als vrouwen 3 dagen per week kunnen werken en toch een carrière kunnen opbouwen.    
  • Over het algemeen zijn Belgen serieus en hardwerkend, ze investeren veel tijd in hun baan. Over mensen die parttime werken bestaat soms in België nog de misvatting dat deze minder toegewijd met hun carrière bezig zijn.    
  • Degenen die er toch voor kiezen om deeltijds te werken ondervinden financiële nadelen zoals een lager brutoloon, minder sociale zekerheid (en dus minder uitkeringen in geval van werkloosheid), een lager pensioen, minder ziektekostenverzekering (moeten extra betalen om dit te compenseren) en minder vakantiedagen (deze worden berekend op basis van uren).    
  • Let wel dat in de krappe arbeidsmarkt deze trend geleidelijk aan het veranderen is.

Tip 6 Pas uw Nederlandse visie op deeltijdwerk toe op uw bedrijf. Het gaat u helpen om uw bedrijf te onderscheiden en talent aan te trekken!

7) Krappe arbeidsmarkt

  • Zowel in België als in Nederland is er momenteel een tekort aan geschikt personeel op de arbeidsmarkt.    
  • Tussen de jaren ‘70 en vandaag groeide de Belgische bevolking met 18% (van 9,6 miljoen naar 11,4 miljoen) terwijl de Nederlandse bevolking met 26% toenam (van 13,6 miljoen naar 17,2 miljoen). Dit resulteert in een nog groter tekort aan arbeidskrachten in België.  
  • België is een drietalig land en niet iedereen spreekt zelfs twee van de drie talen. Dit verkleint de kans om de meest geschikte medewerker te vinden.

Tip 7 Deze is voor elk buitenlands bedrijf dat de juiste werknemers in België probeert aan te trekken:

Wees flexibel, geef uw team uitdagingen en vrijheid, betrek hen bij uw beslissingen, respecteer hun culturele verschillen en zorg voor de best mogelijke werkomstandigheden. Dit in combinatie met een correct en geoptimaliseerd salarispakket zorgt voor gemotiveerde medewerkers die u gaan helpen uw bedrijfsdoelen te bereiken.

En onze laatste tip…

Zodra u de juiste kandidaat vindt, wacht dan niet te lang, er staan veel andere bedrijven klaar om dergelijk talent aan te werven!

Indien u meer informatie wenst, of als u op zoek bent naar Talent of Executives in België, neem dan gerust contact met ons op (+32 3 242 0900 of  info@m18.be).

Deel deze blog op :

Gerelateerde berichten

De kracht van rekruteringsbureau M18: onze mensgerichte aanpak

Het juiste personeel aanwerven met de hulp van M18

Wil je het nieuwste rechtstreeks in je inbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele kans!​