VOORBEELD FUNCTIE AFC AJAX – DE TOEKOMST

Wie al eens een meeting met M18 gehad heeft zal niet vreemd opkijken wanneer we het over het AJAX-model willen hebben. Vivian haalt het vaak aan wanneer ze haar het team beschrijft.  

Neen, M18 heeft niet een eigen voetbalclub opgericht, noch zijn er plannen om dit op korte termijn te doen (zeg nooit nooit). Het gaat hier om het team binnen M18, en hoe wij het systeem van de AJAX jeugdopleiding proberen toe te passen.  

Een woordje van uitleg: De AJAX jeugdopleiding is één van de bekendste uit de voetbalwereld. De opleiding bestaat uit 13 jeugdelftallen en heeft al vele grote voetballers voortgebracht, zowel nationaal als internationaal. De opleiding is meerdere malen uitgeroepen tot Beste Jeugdopleiding van Nederland, en in 2010 ontving het de award voor de beste jeugdopleiding van Europa.  

Bij M18 gaat het om jonge, ambitieuze teamleden die samen met het bedrijf willen groeien. Mensen binnenhalen die net van de schoolbanken komen of zelfs nog op de schoolbanken zitten, het loont. Hieronder een overzicht, waarom het slim is om deze talenten vroeg aan te nemen:  

  • Ze zijn dankbaar, leergierig en enthousiast om aan de slag te kunnen gaan, en zullen zich vaak voor de volle 110% geven.  
  • Starters zijn kneedbaar en kunnen dus gevormd worden door hun manager, ze beginnen vaak met een schone lei en staan te popelen om bij te leren.  
  • Laten we eerlijk zijn, ze zijn goedkoper dan mensen met een aantal jaar werkervaring.  
  • Ze brengen een nieuwe (creatieve) kijk in de organisatie en komen met out-of-the-box ideeën.  
  • Een stage kan je eigenlijk beschouwen als een gratis proefperiode waarin je meteen kan zien wat iemands potentieel is en of hij/zij binnen het team past. Het is ook een soort on-boarding periode waardoor ze gewoon kunnen verder werken en geen “inwerk periode” meer nodig hebben.  
  • Als eerste werkgever zal je altijd een speciaal plekje krijgen in de herinneringen van deze jonge talenten. Ze zullen misschien ook positief over de onderneming spreken bij toekomstige werkgevers wat dan op zijn beurt weer opportuniteiten en partnerships met zich mee kan brengen.  
  • Het is als werkgever fijn om jonge talenten te zien groeien en ontwikkelen.  

Op een gegeven moment ontgroeien de talenten AJAX en worden dan verkocht aan grote internationale clubs à la FC Barcelona, Juventus, Chelsea…. Hierdoor is AJAX, financieel, een zeer gezonde onderneming. Dergelijke ‘doorverkoop’ is natuurlijk niet relevant in onze context, maar vandaag is een levenslange carrière bij één onderneming ook niet meer actueel. De contacten die wij houden met M18 alumni zijn wel lange termijn en stoppen niet bij het officiële afscheid. En wie weet, bij Ajax zijn bepaalde ‘anciens’ teruggekeerd later in hun carrière, ook die optie sluiten wij niet uit!  

Het komt helaas nog te vaak voor dat bedrijven alsnog kiezen voor mensen met ervaring. We hopen dat bovenstaande uitleg jullie op andere ideeën brengt. 

Twijfel je als bedrijf toch nog? Probeer het gewoon! Schrijf je bij een aantal scholen in voor een partnership zodat zij weten dat jouw organisatie openstaat als stageplaats. Op die manier kan je de stage zien als een proefperiode voor jezelf én de student.  

Heb jij een leuk verhaal als starter die is aangenomen of heb jij net een starter aangenomen? Deel je ervaring dan zeker met ons via Linkedin!  

Deel deze blog op :

Gerelateerde berichten

M18: één van de beste en persoonlijke headhunters in België

LEADERSHIP, OR HOW TO BECOME POSITIVELY REDUNDANT

Wil je het nieuwste rechtstreeks in je inbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele kans!​